nové-sídlo-FF

Katedra historických věd

Katedra historických věd Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni je výzkumným a pedagogickým vysokoškolským střediskem zabezpečujícím výuku bakalářského studijního oboru Historie (studijní program Historické vědy), navazujícího magisterského oboru Moderní dějiny (studijní program Historické vědy) a doktorského studijního oboru Moderní dějiny (studijní program Historické vědy).
Katedra

O Katedře

Aspirací pracoviště je vybudovat respektovanou vědeckou instituci představující plnohodnotnou součást mezinárodního akademického společenství, jejíž pracovníci se ve svých výzkumech  snaží studovat problematiku dějin za použití mezioborového přístupu a při zohlednění globálního rámce setkávání a střetávání Západu s mimoevropskými společnostmi. Studijní obory Katedry historických věd zohledňují kromě důrazu na důkladnou faktografickou znalost rovněž dosažení vysoké jazykové kompetence, profesní flexibilitu na trhu práce a široké možnosti realizace studijních pobytů na prestižních zahraničních univerzitách. Studium na Katedře historických věd Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni tak vychází vstříc nejnovějším trendům a výzvám výuky historie na počátku jednadvacátého století a ukazuje historickou znalost nejen jako mimořádně podnětnou a zajímavou intelektuální činnost, ale také jako perspektivní prostředek a cestu ke kvalitnímu profesnímu uplatnění v dnešní dynamické globální společnosti.

Aktuality

Upozornění studujícím 2. roč. bakalářského a 1. roč. magisterského studia – zadání bakalářských/diplomových prací

Studující 2. ročníku bakalářského a studující 1. ročníku navazujícího magisterského studijního oboru si v průběhu letního semestru vybírají témata svých kvalifikačních prací. Volba tématu je víceméně individuální záležitostí, nicméně při jeho výběru je třeba přihlížet k odbornému zaměření potenciálního vedoucího či vedoucí práce. Seznam vyučujících s jejich tematickými okruhy  naleznete zde. Tento dokument může studujícím pomoci jak ve výběru tématu, tak vedoucího či vedoucí.

Téma bakalářské/diplomové práce je nutné zvolit ve spolupráci s vybraným vedoucím či vedoucí do konce června 2024. Zároveň je nezbytné do 28. června 2024 odevzdat na sekretariát KHV řádně vyplněný a podepsaný formulář pro závazné zadání bakalářské/diplomové práce (vyplňuje se elektronicky na www.portal.zcu.cz – Studium – Moje studium – Kvalifikační práce – Vyplnit údaje pro zadání BP/DP). Pokud tento podklad pro zadání kvalifikační práce studující do určeného termínu neodevzdá, bude mu nejpozději na začátku posledního akademického roku jeho studia téma katedrou přiděleno. Přidělené téma bude studujícímu oznámeno.

Studující, kteří v posledním roce standardní doby studia nechtějí odevzdávat kvalifikační práci, podají na sekretariát KHV tiskopis Oznámení o odkladu zápisu bakalářské/diplomové práce do 15. června 2024 (viz zde). Pokud studující tiskopis nevyplní a nedoručí ho do stanoveného termínu, je povinen si předmět Bakalářská nebo Diplomová práce v posledním ročníku standardní doby studia zapsat.

V případě jakýchkoli dotazů kontaktujte sekretariát KHV prostřednictvím emailu či telefonu (Aleš Kotva, Martin Urban).

Pro závěrečné ročníky (SZZ)

Termíny státních závěrečných zkoušek byly stanoveny na 3., 5. a 6. června. Konkrétní harmonogram bude zveřejněn cca týden před zahájením státních závěrečných zkoušek. 

Cena Edvarda Beneše

Vážení,

dovolujeme si Vám oznámit, že město Sezimovo Ústí vypsalo již  29. ročník soutěže o „Cenu Edvarda Beneše“. Tato soutěž je určena pro studenty vysokých škol, kteří mají zpracované některé z témat oboru Historie 20. století nebo oboru Sociologie. Ceny jsou spojeny s finanční odměnou. Více informací naleznete zde. 

 

Státní oblastní archiv v Praze hledá pracovníka badatelny

Vážené kolegyně, vážení kolegové, 

Státní oblastní archiv v Praze hledá nové posily do pracovního týmu. Uváděné pracovní místo je vhodné pro studentky a studenty posledních ročníků archivnictví, historie nebo jiného příbuzného oboru nebo jako startovací pozice v archivu (práce v mladém kolektivu, získání přehledu o deponovaných archiváliích v typickém státním oblastním archivu, zisk praxe v aplikaci zákona o archivnictví a spisové službě a přidružených vyhlášek do běžné praxe apod.). Lze jej kombinovat se studiem. Více detailů naleznete zde. 

Novinky z fakulty

Pozvánky

Main invitation default image